تصفیه فاضلاب کشتارگاه و صنایع گوشت قسمت اول
تصفیه فاضلاب کشتارگاه و صنایع گوشت قسمت دوم
کمینه سازی فاضلاب : اصولاً كل بار پسماند توليدي در يك كشتارگاه به نوع و تعداد دام كشتار شدهدر آن بستگي دارد.
تقسيم اين بار به دو نوع پسماند جامد و مايع می باشد . که به ميزان زيادي به نوع و نحوه عمليات بهره برداري بستگي دارد. به هر حال راههايي براي به حداقل رسانيدن فاضلاب و ميزان بار آلودگي وجود دارد .
اجراي بتن كف با شيب ۱:۶۰به همراه ايجاد زهكش در هنگام طراحي و ساخت آغلها و انتقال فاضلاب توليدي از طريق زهكشي به تانك ذخيره سازي واقع در كف نيز باعث آب مورد نياز براي شستشوي كف در نتيجه كاهش فاضلاب توليدي ميگردد.
البته يك گزينه مناسب بـراي كاهش فاضلاب توليدي، جمع آوري و دفع پهن حيوانات بصورت پسماندهاي جامد قبـل از شستشـوي كـف است كه باعث كاهش نياز به آب براي شستشوي آغلها ميگردد. در کشتارگاه، شستن لاشه ها معمولاً بیش از ۸۰٪ کل آب مصرف شده در مراحل اولیه کشتار را شامل می شود.
كمينه سازي در اين قسمت با ساخت يك حوضچه براي جمع آوري خون از لاشه هاي كشتاري در زمان كشتار امكان پذير است.
همچنين ايـن مخـزن بايسـتي طوري طرح گردد كه داراي زهكشي مجزا به تانك ذخيره خون باشد. همچنين كـف سـالن بايـد داراي يـك زهكشي مجزا نيز براي شستشوي كف بوده كه در زمان تميز كـردن و شستشـوي كـف، پسـاب حاصـله وارد مخزن خون نگردد.
وجود سيستم بازيافت خون مي تواند در مقايسه با كشتارگاه هـاي مشـابه كـه خـون وارد فاضلاب مي گردد، تا ۴۰٪بار آلودگي را كاهش دهد.
عمده كشتارگاههاي گاوي و گوسفندي، سيرابي، هزارلا و شيردان را براي توليد غذا تمير مي نمايند. يك روش معمول براي آماده سازي اين مواد شستشوي اعضاء برش خورده با فشار آب است تا بدين شكل فضولات و محتويات آنها تخليه شده و سپس آلايندههاي آنها توسط يك آشغالگير مكانيكي گرفته شده و فاضلاب فاقد آشغال به سيستم فاضلابرو وارد و به تصفيه خانه هدايت مي گردد.
معمولا مواد حاصل از تخلیه احشاء داخلی مثل روده، سیرابی و شیردان دارای mg/L 100000 است که ۸۰٪ آن محلول است.
در صورتيكه يك سيستم جمـع آوري و حمـل و نقـل بـدون استفاده از آب (خشك) براي حذف پسماندهاي واحد شستشوي احشاء داخلي ايجاد شود، كاهش قابل توجهي در شدت آلودگي فاضلاب ايجاد مي شود. فضولات روده و سيرابي در حالت رقيق نشده بوسيله يـك سيسـتم بادي قابل حمل هستند.
بنابراين با استفاده از اين سيستم ميتوان اين فضولات را به محيط بـاز هـدايت و در آنجا براي كاهش حجم متراكم نمود. سيرابي و شيردان قبل از فراوري به شستشو نياز دارند. اما در اين حالت نياز به آب شستشو كاهش مي يابد.
براي كاهش مصرف آب، شستشو در دو مرحله قابل انجام است. مرحله شستشوي اوليه در حمام آب جريان مداوم و فيلتراسيون آب در يك سيكل بسته و پس از آن آبكشي در يك آب تميـز قابـل شرب است.
از ديگر اقداماتي كه ميتوان براي كمينه سازي ميزان آب مصرفي در اتاق تخليه امعاء و احشـاء وكاهش بار آلي فاضلاب انجام داد، اطمينان از عملكرد خوب و تعمير و كنترل دوره اي تجهيزات مكانيكي مثل ماشين خرد كن است.
در اتاق خرد كردن گوشت نيز ميتـوان اقـداماتي بـراي بـه حـداقل رسـانيدن ورود خردههـاي گوشـت وبافتهاي چربي به داخل زهكش كف سالن انجام داد.
اين اقدامات شامل استفاده از توريهاي بـا منافـذ ريـز روي زهكش، تشويق بهره برداران به استفاده از ظروف جمع آوري ريزههاي گوشت در مرحله تراش شقه هـاي گوشت و استفاده از تجهيزات با طراحي مناسب و سيني نگهداري ريزههاي گوشت است.
روشهاي ديگري نيز براي به حداقل رسانيدن آب مصرفي بكار مي روند. اين روشها، بار آلي ورودي به فاضـلاب را كاهش نمي دهند بلكه حجم تأسيسات تصفيه را كاهش ميدهند و تنها روي انتخاب نوع روش تصفيه تأثير مي گذارند. براي مثال فاضلابهاي با بار آلي بالا و حجم كم براي تصفيه بي هوازي بسيار مناسب هستند.